Lambdamittari

Kävijöitä: 1150

Tämä lambda-anturin avulla bensan ja ilman seos-suhdetta mittaava Microhipin mikro-ohjaimeen perustuva 20 ledisen lambdamittari projekti sai alkunsa vuoden 2003 loppu kesästä. Jonka sysäsi liikkeelle pyyntö tehdä kahdesta LM3914 piiristä lambdamittari. Tämmöisen LM3914 piireistä tehtyäni tuli ajatus, että voisin tehdä jonkin verran paremman version mikro-ohjainta apuna käyttäen ajankuluksi ja omaksi huviksi. Ja näin ollen tästäkin systeemistä tuli tehtyä käyttöohjeet ja kaikki:)

Kaikkeen tuohon kului useita kuukausia ja laskematon määrä tunteja tietokoneen ääressä etsien tietoa erilaisista mittareista ja ominaisuuksista, joita haluttaisi löytyvän ledeillä toimivista lambdamittareista. Ja tietysti tietokoneen äärellä istumisesta on vienyt kaikkein suurimman osan itse ohjelman tekeminen picciin, joka sisältäisi juurikin noita toivottuja ominaisuuksia.

Eli esim. Mahdollisuus säätää joka ledin syttymisjännite erikseen. Jonkinlainen nauhoitus ja nauhoituksen toisto toiminto. Ja itse keksitty liukuvankeskiarvon laskeminen mittaustuloksista. Jolloinka mittaria voi käyttää näyttämään myös tavallisen ruiskumoottorilla varustetun auton keskimääräistä seossuhdetta. Eli liukuvankeskiarvon laskenta poistaa tuon ruiskumoottorin moottorinohjauksesta johtuvan lambda-arvon sahaamisen laihan ja rikkaan välillä jolla säädetään polttoaineseos keskimäärin oikeaksi.

Sitten ajattelin vielä kertoa, että en ikävä kyllä julkaise tällä sivulla tuota picissä olevaa asemblykoodia enkä siitä käännettyä hex-koodia. Koska tuon asembly koodin tekemiseen on mennyt aikaa todellakin hyvin paljon, jotta se toimisi noin nyt kun toimii. Sen sijaan kerron miten tämä projekti eteni ja tulee ehkä etenemään ajan kuluessa. Ja josta voi sitten yrittää ottaa mallia jos ei halua jokaiseen samaan sudenkuoppaan astua kuin itse olen astunut. Tosin asembly koodista voisin julkaista aikanaan osia joita käytetään tuossa koodissa. Kuten EEPROM-muistiin kirjoitus. Flash-muistiin kirjoitus. RAM-muistin epäsuoraosoitus. Mutta nuo koodit täytyisi saada vielä "demo" kuntoon. Mutta aikanaan sekin.